Park zoekt vrienden!

In gesprek met de burgemeester

by

De Vrienden van het Westerpark spraken op 17 augustus 2018 met burgemeester Halsema. Femke Halsema kwam in West kennismaken met meerdere actieve bewoners en ondernemers om te horen wat er in de wijken leeft.

In het gesprek van ongeveer anderhalf uur kwamen diverse zaken aan de orde, van de bouwwoede in de wijken, de verschraling van het winkelaanbod, tot het opkopen van woningen door speculanten. En natuurlijk de drukte, zeker in het Westerpark.

In 2011 gaven meer dan 800 omwonenden in een enquête het Cultuurpark nog een 8,2 als rapportcijfer. Het park trok toen 5 miljoen bezoekers per jaar. Het toenmalige stadsdeelbestuur voorzag dat de combinatie van rustzoekers, sporters en bezoekers van culturele evenementen bij groeiende bezoekersaantallen problemen ging opleveren.

In 2013 werden het aantal festivals en bouw- en breekdagen ingeperkt na een bewonersrevolte. Waarna al in 2014 een nieuwe bestuurscommissie het bestemmingsplan aanpaste en ruimte maakte voor meer horeca en een hotel in het Cultuurpark. De bouw- en breekdagen werden verruimd en het aantal festivals nam weer toe. En zo zaten we in 2017 met negen miljoen bezoekers en veel onvrede onder omwonenden en parkgebruikers.

Onze boodschap aan Femke Halsema is: Eberhard van der Laan heeft het begrip ‘Balans in de stad’ geïntroduceerd. Nu is het zaak dat de gemeenteraad daar ook serieus mee aan de slag gaat. De groene ruimte in de stad kun je maar één keer tegelijk gebruiken. Als een park 10 dagen omhekt is voor een festival, dan kun je daar als bewoner geen picknick houden.

Dat vraagt om keuzes.
Niet alleen voor het Westerpark, maar voor álle Amsterdamse parken.