Park zoekt vrienden!

Terrassen

by

Per 1 oktober moeten de Amsterdamse terrassen weer terug naar het formaat van pre-corona. Dus ook in het Westerpak. Bij de lockdowns hebben de Vrienden ingestemd met de tijdelijke terrasvergroting in het Westerpark. De vergroting is veel uitbaters goed bevallen en de burgemeester onderzoekt of terrassen die dat willen straks weer groter kunnen worden…(Lees meer)

Vergunningen

by

Het was druk in Amsterdam tijdens het Amsterdam Dance Event. Met 450.000 bezoekers en op alle denkbare locaties in de stad muziek. Zo ook natuurlijk in het Westerpark en bijvoorbeeld in de Hollandse Manege aan de Overtoom. Ook nu werden evenementenvergunningen door de gemeente te laat gepubliceerd, zodat de belangen van omwonenden niet meegewogen…(Lees meer)

Vol aan de bak

by

De vakantie is voorbij, het nieuwe college gaat echt aan de slag en ook een vernieuwd stadsdeel. En dat betekent veel werk aan de winkel voor de Vrienden van het Westerpark. Er zijn veel nieuwe gezichten, woordvoerders en wethouders zijn verdwenen dan wel verplaatst. En dat betekent dat de dossierkennis over het Westerpark sterk verminderd…(Lees meer)

Milkshake

by

Achter die hoge hekken viel niet zoveel te zien. Maar daardoor laten de Vrienden van het Westerpark zich natuurlijk niet tegenhouden. Kijk met onze drone mee naar Milkshake vanuit de lucht. Tijdens het evenement en naar de grasmat na afloop van het feestje op 30 en 31 juli 2022. Bekijk hier de dronebeelden…(Lees meer)

Spijkers op laag water

by

Ook nu weer werd de vijver lang het grasveld leeggepompt voor het evenement. In het verleden hebben de Vrienden daartegen een bezwaarprocedure gestart. Volgens het bestemmingsplan mogen er op het gras evenementen worden gehouden. De vijver heeft die bestemming niet. We hebben die procedure verloren. Voor zowel de Rollende keukens als Milkshake wordt de gracht…(Lees meer)

Hoog die hekken

by

Langdurige omhekking van grote delen van het park zijn de vrienden al jaren een doorn in het oog. Wij pleiten al jaren voor zo min mogelijk hekken. Dit jaar werd Rollende Keukens voor het eerst omhekt. Om te voorkomen dat mensen hun eigen drank meenamen. Voor een evenement met toegangskaartjes zoals Milkshake ontkom je niet…(Lees meer)

Milkshake is weer achter de rug. Achttienduizend kleurrijke mensen vierden feest in het Westerpark. Al jaren klagen de Vrienden na afloop over de schade aan de grasmat. Zijn we – zoals we vaak worden neergezet – zure oude zeikerds die niks leuk vinden? Nou nee, we zij als vanouds voor een cultureel en spannend park, met…(Lees meer)

Stadsdeel West heeft een flinke tik op de vingers gekregen van de ombudsman van de Metropoolregio Amsterdam. In 2015 had het stadsdeel beterschap beloofd voor het afhandelen van klachten en het tijdig publiceren van vergunningen. Daar is weinig van terecht gekomen, constateert de ombudsman. Ook het vermoeden van burgers dat het bedrijfsleven stelselmatig wordt bevoordeeld…(Lees meer)

Rollende Keukens

by

Ze zijn er weer, de Rollende Keukens, van 25 tm 29 mei 2022. Met op deze 14e editie een primeur: er zit een hek omheen. In de bewonersbrief werd daar een volslagen onbegrijpelijke aanleiding voor genoemd: om het weekend minder gevoelig te maken voor nieuwe beleidswijzigingen komt er een hek om het evenement????? Wat staat…(Lees meer)

Op dinsdagavond 14 juni vindt de algemene ledenvergadering van de Vrienden van het Westerpark plaats. We praten je bij over onze activiteiten en plannen. En vinden het gezellig elkaar als buurtgenoten en liefhebbers van het Westerpark te spreken! Locatie: ontmoetingsruimte blok 5, GWL-terrein, Waterspiegelplein 58, Amsterdam (naast de tramhalte van lijn 3 in de…(Lees meer)

Er zijn gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022!  En we krijgen veel mailtjes met de vraag: wat moet ik stemmen? Een stemadvies geven we niet, omdat we als Vrienden van het Westerpark onafhankelijk zijn van politieke partijen. Wel hebben we een overzicht voor je gemaakt van de belangrijkste moties die in de gemeenteraad in stemming zijn…(Lees meer)

Amsterdam heeft grote groenambities, maar de werkelijkheid is dat er jaarlijks groen verdwijnt in plaats van erbij komt. De parken hebben geen stem. Anna Schwartz (Amsterdam-Noord) en Esther van der Meer (bestuurslid van de Vrienden) riepen daarom de Groene Revolutie uit om het groen een gezamenlijke stem te geven. Veertig groene buurtorganisaties, waaronder de…(Lees meer)

Op de fiets met raadsleden

Op initiatief van Chris de Vries verenigden een aantal insprekers over het Raamwerk zich. De Vrienden, bewonersgroepen uit de Spaarndammerbuurt en Haparandadam, tuinpark Zonnehoek, De Tuinen van Westerpark en SDZ kwamen op 5 februari 2022 bij elkaar en bespraken elkaars plannen en voorstellen. Van daaruit werd een fietstocht langs de betreffende locaties uitgezet en alle…(Lees meer)

Raamwerk Haven-Stad

by

In het Raamwerk worden de grote lijnen vastgesteld voor de ontwikkeling van Haven-Stad en worden miljarden euro’s gereserveerd. Als dat eenmaal is vastgesteld is er maar moeilijk van af te wijken. In het raamwerk staan de snelfietsroutes en de mogelijke bus- of trambaan dwars door de volkstuinen en het Westerpark. Ook worden wederom…(Lees meer)

Geen evenementen in het Westerpark, dan kunnen de demonstraties wel naar het park. Dat moet de burgemeester gedacht hebben nu het Museumplein lange tijd niet beschikbaar is voor demonstraties in verband met de grasmat. De Vrienden zijn zo’n 26 jaar geleden opgericht als bundeling van actievoerders om druk te zetten op de realisatie van…(Lees meer)

Fotocredit: jbdodane

Toekomst evenementen

by

Bij het vaststellen van de locatieprofielen voor evenementen in de Amsterdamse parken in het voorjaar had de burgemeester beloofd in het najaar terug te komen op een aantal locaties. In haar brief in het voorjaar scheef de burgemeester: “Ik wil er echter voor pleiten om dit gesprek over de toekomst van evenementen en de dialoog…(Lees meer)

Zaterdag 12 februari 2022 organiseert de Groene Revolutie Amsterdam om 13:00 uur een manifestatie op de Dam. Een actie om groene bewoners te verbinden en samen in actie te komen voor de bedreigde stadsnatuur van Amsterdam. Van de Dam wordt gelopen naar de Stopera om het stadhuis te vergroenen! Ook het Westerpark en de…(Lees meer)

De Vrienden van het Westerpark en Diemerpark keken raar op toen ze de reclameteksten over ‘radicale vergroening’ zagen terwijl de parken al jarenlang bedreigd worden door de plannen van de gemeente. Wat zijn de plannen met de Hoofdgroenstructuur? Lees het interview in de Telegraaf met Diego Pos, voorzitter van de Vrienden van het Westerpark…(Lees meer)

PageLines