Park zoekt vrienden!

Op vrijdag 16 februari ontving stadsdeel West hoog bezoek: burgemeester Halsema. De burgemeester kwam in West met bewoners spreken. De zaal was goed gevuld met bewoners uit alle geledingen. De Vrienden van het Westerpark waren natuurlijk ook van de partij. Uw voorzitter kwam zowaar naast de burgemeester te zitten. Alles kwam voorbij, van luidruchtig mondige…(Lees meer)

De eerste wijk van haven-stad gaat grenzen aan het Westerpark. Tussen het Mediacollege en station Sloterdijk komt de eerste nieuwe wijk, luisterend naar de poëtische naam Sloterdijk I Zuid. Voor het groen voor de 10.000 bewoners in die nieuwe wijk had de gemeente in eerste instantie het Westerpark op het oog. Dat…(Lees meer)

Deze activiteit wordt samen georganiseerd door Vrienden van Westerpark en Stadsdorp Westerpark. In het Westerpark vertoeven dagelijks veel mensen om er te recreëren en te genieten van de natuur. Maar in het park verblijven ook veel vogels. Vraag je je wel eens af: ‘wat is dat voor een vogel?’ Of: ‘welke vogel hoor ik…(Lees meer)

De plannen om van de Gashouder een concertzaal te maken en daartoe het monument te onderkelderen zijn in het najaar gepresenteerd. Ondertussen is de vergunningsaanvraag ook daadwerkelijk ingediend. Nog onduidelijk is welke impact dat gaat hebben op de buitenomgeving. Meer bezoekers leidt tot meer verkeer, fietsen en taxi’s. Wat betekent dat voor de omgeving…(Lees meer)

De gashouder wordt dus getransformeerd tot een reguliere muziekzaal. Dat betekent dat er veel vaker dan nu het geval is concerten zullen worden gehouden. Deze maand word er proefgedraaid met een serie van 15 concerten. Volgens de vergunning mogen er op dit moment maximaal 3.500 mensen in de zaal. Recent is een vergunningsaanvraag gedaan…(Lees meer)

Sloterdijk I Zuid wordt de eerste wijk van Haven-stad, dat uiteindelijk gaat bestaan uit 40.000 woningen aan deze kant van het IJ in het Westelijk havengebied en ook nog eens 30.000 aan de overkant van het water. Dat gaat tientallen jaren duren, maar nu reed worden in de gemeenteraad belangrijke besluiten genomen…(Lees meer)

We hoeven ons als Vrienden van het Westerpark niet eenzaam te voelen, bijna alle Amsterdamse parken hebben Vrienden. Wij hebben regelmatig contact met een aantal zusterverenigingen. Zo ook met de Vrienden van het Flevopark. Die zijn recent de petitie ‘Sta No-Art niet meer toe in het Flevopark’ begonnen: Het Flevopark is een groene Oase…(Lees meer)

We zijn op zoek naar nieuwe bestuursleden! Het bestuur van de Vrienden van het Westerpark neemt dit jaar afscheid van twee bestuursleden, Esther van der Meer en Maarten Langemeijer. Gelukkig kunnen we ook een nieuw bestuurslid verwelkomen, Maartje Wijnekus. Het bestuur bestaat nu uit drie personen. Er is dus plek voor twee nieuwe bestuursleden. Heb…(Lees meer)

Esther van der Meer De vereniging Vrienden van het Westerpark bestaat al sinds 1995 en is opgericht om te lobbyen voor het maken van een park op het Westergasterrein. Het Westerpark is ondertussen alweer 20 jaar. Esther was als actieve buurtbewoner regelmatig te vinden op inspraakavonden. Daar kwam zij met enkele anderen tot de overtuiging…(Lees meer)

Circus Zanzara staat in december en januari weer in het Westerpark. Circus Zanzara is een vrolijke en gezellige mix tussen circus, theater en live muziek. De voorstellingen hebben altijd een knipoog en zijn voor alle leeftijden leuk! Leden van de Vrienden van het Westerpark kunnen nu met korting naar binnen voor een tientje per persoon…(Lees meer)

Verdwaalde OV-fietsen

by

Het is een fascinerend fenomeen: na ieder groot evenement blijven er fietsen in het park achter die nooit meer worden opgehaald. Daaronder ook best veel OV-fietsen. Een lid van de Vrienden heeft een tiental OV-fietsen die er al weken stonden geïnventariseerd en doorgegeven aan de NS. De fietsen zijn daarna snel opgehaald…(Lees meer)

Westerpark Wonderwoud

by

Buurtlicht is als organisatie aangesloten bij de Vrienden van het Westerpark. Op 27 december organiseert Buurtlicht de tweede editie van Westerpark Wonderwoud. Kunstenaars brengen het Westerpark tot leven met muziek, verhalen, boommaskers, stemmen, geluiden, projecties en gedichten. Zij hebben een ‘magische’ route uitgestippeld langs bomen in het park. Initiatiefnemer is Stichting Buurtlicht, die bomen ‘een…(Lees meer)

Het Parool besteedde aandacht aan ons manifest voor de parken: ons opinie-artikel, met de titel ‘Festivals vernielen de Amsterdamse parken, waarom krijgen ze zoveel ruimte’ werd geplaatst en werd nogmaals onderschreven in het Parool door het Parkenoverleg Amsterdam. Op 14 november spraken de Vrienden in bij de stadsdeelcommissie om aandacht te vragen voor het…(Lees meer)

Samen met andere parken en organisaties zijn we en actie beginnen richting gemeente onder het motto. Evenementen die zware schade aanrichten horen niet thuis in de Amsterdamse stadsparken. We hebben een gezamenlijk manifest geschreven en dat symbolisch op de deur van de raadszaal gespijkerd. Wat het Westerpark betreft hebben we geconstateerd dat de grote grasmat…(Lees meer)

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel West ondersteunt de plannen om van de gashouder een muziekzaal te maken en onder de gashouder een grote kelder te bouwen waarin alle benodigd faciliteiten komen, zoals de garderobe, kleedkamers, een bar. Daardoor zijn omhekkingen en tenten niet langer nodig. Wel moet een oplossing gevonden worden voor zaken als fiets…(Lees meer)

De ombudsman van de Metropoolregio Amsterdam is een onderzoek begonnen naar de overlast die Amsterdammers ervaren door de vele evenementen in de stad. Daar hebben wij in het Westerpark natuurlijk een uitgebreid dossier over. Dat hebben we naar de ombudsman doorgestuurd…(Lees meer)

Er staan grote machines in zowel het oude park als in het cultuurpark Westergasfabriek, de rijplaten komen en gaan. Wat is men aan het doen? Liander is bezig met het dempen van oude gasleidingen in het Westerpark. Met dempen bedoelen zij opvullen van oude gasleidingen. De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd en gaat door tot…(Lees meer)

De Staatskrant kwam met de melding dat Het Ketelhuis nieuwbouw ging doen aan het bestaande gebouw. Dat was vreemd, wij wisten van niks. En nieuwbouw tussen alle monumenten? Op grond die de bestemming park heeft? We hebben het nagekeken en het staat er echt in het Strategisch Huisvestingsplan Kunst en Cultuur van wethouder Meliani: Het…(Lees meer)

Kastanje legt het loodje

by

De prachtige oude kastanje voor het Concious Hotel moest helaas wegens een ziekte worden gerooid. In het voorjaar is een vervangend – nog klein – exemplaar geplant. Het ziet er niet erg naar uit dat die een eerbiedwaardige leeftijd gaat bereiken. Over een paar maanden wordt er een kunstwerk geplaatst bij de kastanje om hem…(Lees meer)